jom window shopping jer....

Thursday, August 11, 2011

AYAM PANDAN..................

Kalau Ayam Pandan..mesti ler ada daun pandan dulu...
kalau ikut aku...ayam ni kene lah peram dulu.....

dh siap balut ngn daun pandan.......ready tuk goreng.....

haa siap goreng dah........

sedia tuk di hidang.....tgu buka puasa yer...... 

Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • 1/2 ekor ayam (1kg)
  • * 3 biji bawang merah
  • * 3 ulas bawang putih
  • * 1/2 inci halia
  • * 1/2 inci kunyit
  • * 1/2 inci lengkuas
  • * 2 batang serai
  • * 1 sk ketumbar
  • * 1 sk jintan manis
  • * 15 biji cili padi ( pedas ikut suka )
  • 2 sb santan pekat (optional)
  • 1 sb madu
  • garam, gula dan pak aji ikut secukup rasa
  • daun pandan 

CARA MEMBUAT......
  • Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil.
  • Tumbuk semua bahan bertanda*. Gaul bahan tumbuk dgn ayam, madu, santan, garam, gula dan pak aji.
  • Buat poket dgn daun pandan dan masukkan ayam dlm poket tu.
  • Balut ayam dgn daun pandan. Cara bungkus ala-ala buat ketupat palas..tp kalu rasa x tau...buat jelah balut cmner pun....:).
  • Cucuk ayam yg telah siap dibungkus dgn lidi supaya ayam tak terkeluar.
  • Potong lebihan hujung daun supaya kemas.
  • Siap bungkus, goreng hingga golden brown dgn api sederhana. 
     
    Then siap......so korang leh ler hidang....tp jgn mamam dulu....tgu buka okey.....selamat mencuba....:)

No comments:

Post a Comment